وسواس قرینه چیست؟

415 بازدید
وسواس قرینه چیست؟

وسواس قرینه: در این مقاله از سایت انگیزشی نوک قله قصد داریم که به وسواس قرینه و دلایل آن بپردازیم، شاید شما نیز با این افراد رو به رو شده باشید که دارای این وسواس خاص باشند. افرادی که این وسواس را دارند، دارای علائم و عادت هایی هستند که به اختصار آن ها را بررسی می کنیم.

برای اینکه بدانیم وسواس قرینه یا تقارن (Symmetry OCD) چیست ابتدا بهتر است عریفی از تقارن داشته باشیم. در واقع تقارن ویزگی ای از اشیا است که بنظر نیمی از جسم در نیمه دیگر آن منعکس می شود.

می توان گفت که دو درصد از مردم جهان وسواس فکری دارند. وسواس قرینه یا وسواس تقارن نیز نوعی اختلال روانی می باشد که هنگامی که شخص با محیط یا اشیائی برخورد می کند که بصورت قرینه و یکنواخت چیده نشده باشند، احساس وسواس و آشفتگی می کنند. در این اختلال شخص بیش از حد به ظاهر و چیدمان و رعایت تعادل آن ها تاکید و حساسیت دارد. وسواس تقارن فرد را به نوعی از استرس و نگرانی ناشی از بی نظمی می رساند که ممکن است شخص بارها کارهایی را که انجام داده را تکرار کند تا از آن قرینه و قاعده خارج نشود. در این وسواس شخص هر گونه انحراف را مشکلی به حساب می آورد.


وسواس نظم و ترتیب

وسواس قرینه در مراحل بعدی معمولا منجر به دوباره کاری ها می شود. این می تواند شامل رونویسی مجدد نوشته ها باشد. نظم دادن مجدد به وسایل و لوازم و چینش دوباره ی آن ها باشد و زمان زیادی را صرف این کارها کنند. همه ی این ها باعث بروز و تشدید استرس می شوند. وسواس تقارن گاهی نیز می تواند به دلیل ژنتیکی نیز بروز دهد، برخی ساختارهایی که در DNA وجود دارد می تواند تاثیرگذار باشد. بنابراین باید نسبت به برطرف کردن این موضوع آگاه بود.

از نظر زیستی ساختار مغز و عصب و عواملی مثل دوپامین و سروتونین می تواند در بروز وسواس قرینه نقش داشته باشد. هم چنین استرس های روی هم انباشته شده در صورتی که مدیریت و حل نشوند می توانند موجب بروز این اختلال شود. اما در ادامه به شرح برخی از عادات افراد می پردازیم:

 

 نظم

افراد مبتلا به وسواس قرینه اصولا تابع نظم و چیدمان و ترتیب هستند. هنگامی که با بی نظمی مواجه شوند اصولا بهم می ریزند.گاهی این وسواس تا جایی پیش می رود که فرد دچار تقارن و نظم افراطی در هر چیزی می شود. افردا مبتلا به وسواس تقارن بر روی نگرانی ها و اضطراب خود تمرکز ویژه ای دارند.

 

تکرار

برای افراد مبتلا به وسواس قرینه شاید فعالیت هایی در طی روز چندین بار تکرار شود تا آن ها زندگی عادی و نرمالی داشته باشند.آن ها ساعت هایی را صرف این می کنند تا همه چیز را به حالت متقارن و مرتب در بیاورند.

پیشنهاد ما: هنر در لحظه زندگی کردن

استرس

فردی که مبتلا به وسواس قرینه است در صورتی که آشفتگی و بهم ریختگی را در اطراف خود ببیند، مضطرب می شود و تا زمان رفع آن ها تمرکز خود را از دست می دهد و دچار استرس می شود.


وسواس تقارن

اعتماد بنفس کم

اگر وسواس قرینه به مراحل پیشرفته و حادتری برسد ممکن است که فرد حتی در نوع راه رفتن، حرکات دست و … نیز سعی کند که بطور مساوی عمل کند. در برخی شرایط نیز ممکن است همراه با شک و تردید همراه باشد و شخص شک داشته باشد که آن کارها را انجام داده است یا خیر. بنابراین مرتبا در حال چک کردن و ارزیابی هستند. همین شک و تردیدها و دو دلی ها نیز سبب می شود که اعتماد به نفس شخص کم و کم تر شود.

 

خود مراقبتی

برای اینکه وسواس قرینه را تا حدی کاهش داد و کمک به درمان آن کرد باید خود مراقبتی را تمرین کرد و هر آن چیزی را که به بهبود این اختلال کمک می کند را به کار گرفت. مثلا: ورزش: خواب، مدیتیشن و دیگر تکنیک هایی که باعث آرامش اعصاب می شوند را به کار برد. به کارگیری تنفس های عمیق نیز می تواند کمک زیادی کند و روی مغز و ذهن تاثیر مثبت داشته باشد.

انباشت اطلاعات را از ذهن خود کم کنید و اخبار را کمتر دنبال کنید و خود را بمباران اطلاعاتی نکنید. وارد کردن اطلاعات و اتفاقات ناخوشایند می تواند شما را به لحاظ ذهنی مضطرب و پریشان کند. آیا می دانید چگونه از قدرت ذهن استفاده کنید؟ 

خواب کافی و مناسب را در برنامه خود قرار دهید و به سادگی از آن عبور نکنید. کمبود خواب می تواند سیستمم بدن را مختل کند و روح و روان را دچار اختلال کند.

همه چیز درباره وسواس تقارن و علائم آن

کلام آخر

اگر دچار وسواس قرینه هستید و یا فکر می کنید که مستعد ابتلا شدن به آن هستید. ضمن انجام خودمراقبتی ها، باید سعی کنید برای خودتان وقت بگذارید و سبک زندگی سالم را بیش تر در زندگی خود رواج دهید. وسواس تقارن شاید در ظاهر نظم دهنده و دقیق باشد اما با گذشت زمان و قوی تر شدن این اختلال، می تواند آزار دهنده باشد. وسواس را نباید تغذیه کرد، بلکه باید آن را درمان و کنترل کرد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://nokeghole.com/?p=4567
اشتراک گذاری:
واتساپ

نظرات

0 نظر در مورد وسواس قرینه چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.